Fialová mrkev

Fialová mrkev
Fialová mrkev Fialová mrkev Fialová mrkev Fialová mrkev Fialová mrkev
Výrobce: Česko
Dostupnost: 14
Cena: 49,00 Kč
Množství:  

Fialová mrkev

 

Konzumní

Skupina: A

Balení: 2kg

 

Odrůda vyšlechtěná ve Švýcarsku

Po více než 10 letech vznikl tento stolní brambor s jedinečnou chutí a vzhledem.
 
Jeho předek přišel do Švýcarska ze severu. „Modré Švédsko“ bylo v Evropě dlouhou dobu velmi oblíbenou odrůdou brambor.
Má to však jednu nevýhodu: atraktivní modř masa vařením vybledne. Christoph Gämperli ze St. Gallen Saatzuchtgenossenschaft se s tím nechtěl smířit a pustil se do chovu.
Křížil 'Blue Sweden' s různými dalšími odrůdami ProSpecieRara, vypěstoval nové rostliny brambor ze semen, která vznikla, a tak si v průběhu let vybral 'Blue St. Galler'.
Výsledkem je nádherná modrofialová hlíza, která si zachová barvu i při vaření, pečení nebo fritování.
Vlastnosti starých odrůd přetrvávají i v této novější odrůdě a splňují dnešní potřeby zákazníků.
 
Středně raná a hlavně vosková.

Brambory fialové dužninou i slupkou

Hlízy s vysokým obsahem Flavonoidů - Ruteinu !

Vitamin Rozmezí (mg/kg) Průměrná obsah (mg/kg)
Vitamín                     C 28 – 420                  167
Thiamin                    0,01 – 0,26                   0,09
Riboflavin                   0,0 – 0,12                   0,07
Niacin 0,2 – 0,56                   1,26
Tokoferol                          0,6 - 3 1,2
β-karoten 0,03 – 0,40 0,15
Kyselina chlorogenová 3,5 - 497                   -
Antokyanová barviva    0,5 - 508                   - 
 
Fialové brambory jsou velmi dobrým zdrojem mnoha minerálů (draslík, hořčík, železo, vápník) a vitaminů (A, B1, B2, B6, C).
Kromě sacharidů navíc obsahují i jisté množství vlákniny a bílkovin.
Ze zajímavějších látek v nich najdete ještě antokyany, karotenoidy a kyselinu fenolovou i chlorogenovou.
Podle vědeckého výzkumu, provedeného na pensylvánské univerzitě Scranton, lidé, kteří po dobu jednoho měsíce jedli během oběda nebo večeře šest až osm menších brambůrek fialové barvy, měli měřitelně nižší tlak a zároveň nepřibrali ani kilo navíc.
V jiném výzkumu se zase zjistilo, že při pravidelné konzumaci těchto brambor klesá úroveň rakovinových markerů spojených s karcinomem tlustého střeva.
Zároveň podporují paměť a zrak.
 
Modrofialový univerzál
S varným typem AB je odrůda 'Blue St. Galler' všestranná a hodí se k přípravě bramborové polévky, bramborových lupínků, smažených brambor, bramborového salátu, gratinovaných brambor, bramborové kaše nebo bramborové kaše - vše v atraktivním odstínu modrý.
Barva také přijde na své v kombinaci s bělomasými nebo dokonce červenomasými odrůdami.
 
Někoho může od konzumace fialových brambor odradit právě barva, ve skutečnosti však chutnají stejně jako ty klasické žluté. Fialové brambory však mají dvakrát až třikrát vyšší antioxidační kapacitu.
Přítomné antioxidanty aktivně působí proti volným radikálům, které se nacházejí v celém těle. Zmíněný pigment antokyan je zároveň absorbován do krevního řečiště, což má hojivý účinek na játra a velmi příznivý vliv na řízení krevního tlaku.
 
Kromě toho mohou antokyany přítomné ve fialových bramborách bojovat proti oxidačním stresorům, které způsobují různá onemocnění a bývají spojovány s rakovinou a růstem rakovinných buněk obecně. Tento fytochemikál také podporuje zdraví mozku a kognitivní funkci, což z něj činí potravu proti stárnutí.
 
Jak už jsme uvedli výše, fialové brambory jsou bohaté na kyselinu chlorogenovou, která nejen snižuje krevní tlak, ale také rozbíjí krevní sraženiny a znemožňuje enzymatickou aktivitu prokoagulačních proteinů a peptidů, čímž slouží jako prevence trombózy.
 
Fialové brambory obsahují také vlákninu, která není rozpustitelná ve vodě. Tento druh je vhodný pro vytrvalostní sportovce, protože poskytuje velkou hladinu energie na dlouhou dobu.
 
 
Vezměte prosím na vědomí, že rostliny se vyvíjejí individuálně, a proto se mohou lišit velikostí, tvarem nebo barvou od obrázků produktů.
Navíc jsou v různém stádiu vývoje v závislosti na ročním období a proto mohou být hlízy různě veliké.

 

 

Štítky